Poet on a Scooter

Författaren som är amerikan var i sin ungdom en god långdistanslöpare som tävlade mot Nurmi och Ritola. Under depressionsåren luffade han längs och tvärs Amerika. Efter många yrken till lands och till sjöss blev han journalist, utrikeskorrespondent och författare. Efter en skilsmässa åkte han till Paris och kom där på idén att åka jorden runt som en slags litterär safari. Åkte till Genua och inhandlade en trehjulig Vespa Ape för ändamålet.

Vid 48 års ålder hade författaren aldrig framfört ett fordon och hade förstås inget körkort. Men glad i hågen åkte han genom Italien, Jugoslavien och Grekland och hade stor nytta av sina goda kunskaper om antiken. I Turkiet blev han en natt anfallen av en vargflock men höll dem på avstånd genom att tokvarva motorn. En planerad uppstigning på Ararat var ej möjlig eftersom bergstoppen nu är militärområde.

Genom Irans nästan öde land till Teheran. Därefter kom han ut i Khurasan-öknen där den trehjuliga Apen var helt olämplig och han lyckades byta till vanlig tvåhjulig Vespa. Han insjuknade i svår dysenteri men en inhemsk läkare räddade honom till livet. Framme vid Pakistan var alla floder översvämmande så det blev flyg och båt till Bombay. Med scootern ned till Ceylon där han blev attackerad av en tiger men klarade sig med en hårsmån.

Med båt till Perth i Australien där han åker till Eyre Highway som går genom ökenområdet Nullabor Plain. Till Melbourne där det är olympiad. Härifrån båt till San Francisco i USA. Här stoppas han för första gången på resan av en polis som vill se körkortet. Han pratar bort polisen och åker tvärs hela USA hem till New York.
Boken på engelska och 304 sidor.

BookAuthor
Harry Roskolenko
PublisherName
The Dial Press New York
PublishedYear
1958
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
304