Held & Lykke

Ett äventyrligt danskt par med två små barn, det minsta bara 1,5 år. Paret avvecklar allt och lånar 50-tusen kronor för att under ett år, tillsammans med barnen, göra en lång motorcykelresa. Köper två Honda XL500 i Los Angeles och åker söderut mot Rio de Janeiro.

Åker genom indianområdet Chiapas i Mexico. Genom San Salvador där det råder inbördeskrig och mer än 100 människor regelmässigt mördas varje natt av militärjuntans soldater. I Honduras huvudstaden finns inga gatskyltar. Gatorna har inte ens några namn, det finns inga adresser.

Att hitta till en viss bank tar flera dagar. I Panama tar vägen slut och alla vanliga trafikanter tar båt till Colombia. Men inte dessa danskar. De åker rakt in i djungeln på en infödingsstig. När den tar slut fraktar de sig själva och motorcyklarna vidare med en kanot som är en urholkad trädstam.

Dom kommer till en infödingsby, El Real, så långt har inga motorcyklar kommit tidigare. Men här måste dom vända och från Panama ta flyget till Colombia. I Equador råkar dom ut för en trafikolycka och polisen försöker med utpressning. I Lima i Peru finns rödljus som inte gäller. Den med ljudligaste signalhornet har alltid företräde.

Över Condor-passet med 5000m höjd till Bolivia. Här visas i TV varje dag direktsändningar från avrättningar av oliktänkande. Mot Paraguay genom det väglösa Chaco, 40 mil genom ödeland. Ett maskinhaveri skulle nästan betyda säkert betyda döden i den starka hettan.

Efter 3000 mil når paret Rio och lyckas sälja motorcyklarna och köpa flygbiljetter hem. Boken på drygt 300 sidor är på danska. Det är en berättelse från en resa där det behövdes mycket tur för att komma levande fram

BookAuthor
Hjalte Tin & Nina Rasmussen
PublisherName
Gyldendals Paperbacks
PublishedYear
1983
BookLanguage
Danska
NumberOfPages
300
ISBN
87-00-60942