Hos fremmende venner.

År 1988 har det danska paret Hjalte och Nina lyckats få visum till Sovjetunionen. Tillsammans med barnen Emil och Ida gör dom en 6 månaders motorcykelresa som resulterade i 60 timmar video och 300 rullar foto. Dom använde Honda Transalpmaskiner och körsträckan blev 1700 mil.

Startade i Leningrad och efter en avstickare till Tallin så åkte dom via Moskva till Ukraina, genom Moldavien, till Odessa vid Svarta Havet, till Tiblisi i Georgien, till Tjajken och Jerevan i Armenien, genom Nagorny-Karabakh till Baku vid Kaspiska Havet. Flyg till Uzbekistan med besök i Samarkand, Bukhara och Kokand. Flyg till Bratsk och Irkutsk vid Bajkalsjön och sedan tåget via Moskva till Finland.

Resan skedde efter att Gorbatjovs Perestrojka hade genomförts. Bokens författare hade ett nära samarbete med Författarföreningen i Ryssland och fick mycket hjälp därifrån.

Med egna ögon fick författarna se det enorma ansvarslösa slöseri som var utmärkande för sovjetsystemet. Att Hjalte hade kunskaper i ryska språket gav dem möjlighet till kontakt med befolkningen. Denna bok förmedlar mycket information om ett samhälle som lång tid varit avskärmat och visar hur det kan gå till i en diktatur.

Boken skriven på danska omfattar 341 sidor.

BookAuthor
Hjalte Tin & Nina Rasmussen
PublisherName
Gyldendals Paperbacks
PublishedYear
1989
BookLanguage
Danska
NumberOfPages
341
ISBN
87-01-43994-4