Riding the Mountains Down

En kvinnlig universitetslärare i religionskunskap får vid 47 års ålder idén att göra en 5 månader lång cykeltripp genom Pakistan, Indien och Nepal. Sänder däck och reservdelar som poste restante till American Express-kontor och tar flyget med cykeln till Karachi. Den 150 mil långa etappen till Lahore blir en skräckupplevelse.

Detta genom ett muslimland där synen på kvinnan är samma som i Gamla Testamentet. Dessutom är vägarna otroligt dåliga med tung trafik och det ösregnar mitt i torrperioden. I Indiens hinduområden är det lättare att vara kvinna men på landsbygden finns ingen som kan engelska. Kastsystemet finns kvar och alla europeer klassas som kastlösa och får inte ens snudda vid en hindu utan att denna då blir oren och måste genomgå en omfattande reningsprocess.

Ett besök i den kända staden Srinagar avslöjar att den är en turistfälla av värsta slag. Att bara köpa en tågbiljett kan ta en vecka i olika köer och en massa personer måste mutas. I Himachal Pradesh och i Nepal finns bergsvägar med hänförande vyer. Men det är väldigt smutsigt och befolkningen lider av många sjukdomar t.ex TBC.

Barnen kastar sten mot utlänningar när tiggeriet ger för små summor. Författarinnan rekommenderar vaccinering mot allting och att medta mycket medicin. T.ex är ögoninflammationer vanliga men ögondroppar finns inte att uppbringa. Viktigt att ha sjukförsäkring som garanterar flygtransport till civiliserade trakter. Denna bok ger en realistisk beskrivning av vad en ensam främling (speciellt kvinnlig) kan råka ut för vid en resa i dessa områden. Engelsk text 226 sidor.

BookAuthor
Bettina Selby
PublisherName
Bettina Selby
PublishedYear
1984
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
226