Round Ireland in Low Gear

Denne välkände engelske författare med fru Wanda, båda pensionärer, köper toppmoderna cyklar och GoreTex kläder för Irlandsresa. Dom tänker besöka samma västra del av ön som där dom cyklade 20 år tidigare. Resan delas upp i 3 etapper, den första i Jan-Febr, den andra Juni-Juli och den tredje i Oktober.

Sedan förra besöket har många gamla bostadshus bara lämnats att förfalla. Ersatta av nya villor i smaklös rikemansstil. Men de otroligt många ruinerna efter slott, försvarsverk, kloster och kyrkor finns kvar. Och detta är författarens stora intresse och han besöker alla som ligger utefter resrutten. Han iakttar att inga pubar blivit ruiner, ett samhälle på 1000 invånare kan ha 20 pubar och dom flesta är öppna året om.

Författaren är även mycket historiskt kunnig och uppehåller sig mycket vid de hårda åren på 1800-talet då missväxt och epedemier härjade och hela samhällen dog ut. Detta var även anledningen till den stora utvandringen till USA. Det som underlättar uppehållet på Irland är att övernattning i bed-and-breakfast erbjuds nästan överallt och att många pubar serverar mat.

Det besvärliga är mest det regniga och blåsiga vädret, mer än 20 regndagar per månad är vanligt. För cyklister är även de aggressiva hundarna en fara. Boken på engelska omfattar 300 sidor.

BookAuthor
Eric Newby
PublisherName
Collins London
PublishedYear
1987
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
300
ISBN
0002176394