Smith & Son

Författaren åkte 1955 motorcykel sträckan Kapstaden-Kairo-England. Nu 28 år senare åker han samma sträcka men åt andra hållet och tillsammans med sin 18-årige son. Författaren använder samma Triumph Cub som förra gången och sonen har en likadan. Tidig start i februari gör att dom möter snö och is i Belgien och tar tågtransport till Milano. Venedi-Alexandria med båt och sedan ligger hela Afrika framför dem.

Vid denna andra resa har Afrikas befolkning fördubblats och en massa nya självständiga stater bildats. Vid gränsövergångar där passeringen vid förra tillfället tog en halvtimma tar det nu en eller flera dagar och med en ohygglig pappersexercis med många avgifter.

Vägarna nu ännu sämre och bensinbrist. Sammanfattningsvis var Egypten tröttsamt Sudan svårt med ohygglig fattigdom, Uganda skrämmande med berusade soldater med osäkrade vapen, Kenya nöjsamt och sista biten till Kapstaden en transportsträcka.

Dom råkade ut för många mekaniska problem med dom olämpliga motorcyklarna och fick vid flera tillfällen ta hjälp av lastbilar och tåg. Reservdelar till dom gamla maskinerna sällsynta och verkstadspersonalen okunnig. Att dessutom dessa två resenärer var helt renons på mekaniska kunskaper bidrog säkert till problemen.

Däremot är denna yrkesförfattare en mycket god berättare och boken är underhållande. Engelska, 272 sidor.

BookAuthor
Anthony Smith
PublisherName
Hodder & Stoughton London
PublishedYear
1984
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
272