On the Trail of Marco Polo

Från Urumqi i Kina startar 1997 en 33-årig kanadensare på cykel för en färd till Delhi i Indien. Avsikten är att åka en delsträcka av den gamla Sidenvägen som är världens mest omtalade handelsled. Den gick mellan Kina och Turkiet och beskrevs redan av Marco Polo för 700 år sedan.

Byråkratin i Kina är omfattande, t.ex måste alla tillstånd vara skrivna på Mandarin, Urdu och Pathan-språken. Inga vandrarhem finnes och övernattning på hotell är alltid mycket dyrare för utlänningar. Ibland beslagtar företagsamma poliser passen för påhittade brott och kan bara återfås mot höga kostnader. Vägen går över Tian Shan Mountains och han väljer norra sträckningen av Sidenvägen.

Sträckan Kirgytz-Kashgar, nästan 100 mil, tvingas han välja busstransport och slipper därigenom att trampa genom Takla Makan öknen. Därefter åker han Karakoram Highway som är 130 mil lång mellan höga Punjerab Pass.

Från Islamabad lyckas han förklädd till inföding och med en Pathan som tolk åka buss till Kabul i Afghanistan. Han cyklar mot Indien och får en hårdhänt behandling av den ökända Indiska gränspolisen. Från Delhi tar han sedan flyget hem. Hela resan tog 3 månader. Boken omfattar 236 sidor och är på engelska.

BookAuthor
Brady Fotheringham
PublisherName
McArthur & Co Toronto
PublishedYear
2000
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
236
ISBN
1-55278-168-2